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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Unauthorized Practice of Law Opinion KBA U-56 

Issued: January 1999 

Question: Does the appearance of an individual, not licensed as an attorney, before the 
Kentucky Natural Resources and Environmental Protection Cabinet on behalf of  
a third person, corporation or another entity, at a penalty assessment conference,  
constitute the unauthorized practice of law? 

Answer: Yes. 

OPINION 

The practice of law is defined in SCR 3.020 as follows: 

[A]any service rendered involving legal knowledge or legal advice, 
whether of representation, counsel or advocacy in or out of court, 
rendered in respect to the rights, duties, obligations, liabilities, or 
business relations of one requiring the services. 

According to the Natural Resources and Environmental Protection Cabinet, Office of 
Legal Services, even though a “penalty assessment” conference is “fairly informal,” (see letter of 
Barbara Foster, General Counsel, requesting an opinion in this matter), the corporation 
requesting the conference appears by an individual who explains orally why the corporation is 
contesting the proposed assessment.  It seems obvious that the choice, formulation and 
articulation of reasons why the assessment is contested would necessarily require argument of 
“legal” reasons. To provide this service to the corporation, the person so appearing would do so 
in a representative capacity and his/her service would most certainly require legal knowledge 
regarding the rights, duties, obligations, liabilities or business relations of the corporation.  It 
would, therefore, fall within the definition of the practice of law and unless performed by a 
licensed attorney, would be unauthorized. See, Kentucky State Bar Association v. Henry Vogt 
Machine Co., 416 S.W.2d 727 (Ky. 1967); KBA U-15 and KBA U-52. 

Note to Reader 
This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 

of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


